Σε συνεργασία με την Ευγενία Παζάρα, Φυσικό και καθηγήτρια εκπαιδευτικής ρομποτικής και με τη Γωγώ Πετραλή, χορεύτρια-χορογράφο, διεξάγουμε εκπαιδευτικά εργαστήρια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι επισκέψεις μας σε σχολεία αφορούν στην ανάπτυξη μιας θεματικής ενότητας μέσω ενός αυτοτελούς μαθήματος ή μέσω σειράς μαθημάτων. Μετατρέπουμε την τάξη σε εργαστήριο μηχανικών δοκιμών, χημείο, αίθουσα έκφρασης και δημιουργίας. Μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε σαν επιστήμονες, υποθέτοντας, αναλύοντας, συμπεραίνοντας και κρατώντας σημειώσεις κατά την εκτέλεση του πειράματος.
Οι μαθησιακοί στόχοι στους οποίους αποσκοπούμε είναι:
• Απόκτηση επιστημονικών γνώσεων
• Εξάσκηση στις επιστημονικές προσεγγίσεις: παρατήρηση, πληροφόρηση, υπόθεση, πρόβλεψη, πείραμα, περιγραφή, συλλογισμός, συμπέρασμα
• Συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών
• Υιοθέτηση εργαλείων και μεθόδων: επιλογή και χρήση κατάλληλου υλικού, διενέργεια μετρήσεων, διεξαγωγή πειραμάτων, προσεκτικός χειρισμός
• Προσέγγιση των επιστημονικών φαινομένων με αισθητηριακό τρόπο
Σχεδιασμός - υλοποίηση
Κωνσταντίνα Τερζάκη | Μηχανικός Υλικών, Δρ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών
Ευγενία Παζάρα | Φυσικός, MSc. Πολυτεχνείου Κρήτης
Γωγώ Πετραλή | Χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα κίνησης και χορού
Συμμετοχή και δημοσίευση της έρευνάς μας, στο συνέδριο που διοργάνωσε το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, όπου παρουσιάσαμε το εργαστήριό μας και τη σημαντικότητα της διεπιστημονικότητας στην εκπαίδευση! Πώς συνδυάζεται το επιστημονικό με το καλλιτεχνικό υπόβαθρο και πώς ωφελεί στην κατανόηση του κόσμου που περιβάλλει τα παιδιά; Πώς αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς τρόπους αντίληψης;
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη δημοσίευση των πρακτικών του συνεδρίου (σελ.97-100) στο ακόλουθο link:
https://www.art-school.gr/6-2-2023-praktika-synedriou-ti.../
Δίπλα στους μικρούς της φίλους η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Μηχανικής διοργανώνει μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Α΄ έως Γ΄ Δημοτικού με γενικό τίτλο «Ας Γίνουμε Μηχανικοί». Στόχος είναι τα παιδιά που θα συμμετάσχουν να μελετήσουν και να εξερευνήσουν τα υλικά που μας περιβάλλουν και να μάθουν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας εστιάζοντας στην επαναχρησιμοποίηση, τη φαντασία και την εφευρετικότητα!
Ένα δημιουργικό σαββατοκύριακο στο οινοποιείο Λυραράκη, όπου εξερευνήσαμε τις ιδιότητες του φυτού της αμπέλου αλλά και πώς οι επιστήμονες εμπνεύστηκαν από αυτό για να εφεύρουν νέες τεχνολογίες!
Στη συνέχεια, επικεντρωθήκαμε στην κατασκευή ενός γλυπτού εμπνευσμένου από τα έργα με ίνες της σύγχρονης καλλιτέχνιδας Judith Scott!
Στο πλαίσιο της δράσης "Η Μεγάλη Εικόνα", μιας εθελοντικής πρωτοβουλίας με κύριο σκοπό την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών μέσα από παιδαγωγικές δράσεις, το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Μηχανικής επισκέπτηκε το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου (School of European Education of Heraklion) για να προωθήσει την κατανόηση της επιστήμης των υλικών από τα παιδιά, μέσω του πειραματισμού και της δημιουργίας.
Αντίστοιχη δράση που διοργανώθηκε από το The Hub, έλαβε χώρα στα τείχη της πόλης.
Το εργαστήρι ταξίδεψε στο πνευματικό κέντρο Άνω Βιάννου και μέσα από πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης, διενεργήθηκε ένα workshop σχετικά με την επιστήμη των υλικών και τη σύνδεση με τη σύγχρονη τέχνη.
Ένα πρωτότυπο και συνδυαστικό εργαστήρι επιστήμης και κίνησης, θα πραγματοποιεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την χορεύτρια - χορογράφο Γωγώ Πετραλή, με τίτλο «Οικολογία - Βιώσιμα υλικά»!
Έχοντας ως βάση το έργο εννοιολογικών καλλιτεχνών όπως ο Arman (1928-2005, FR), αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της ‘συσσώρευσης’ στη σημερινή εποχή, ενώ με καλλιτεχνικό τρόπο, θα αμφισβητήσουμε την υπερβολική χρήση πλαστικού, εξερευνώντας έξυπνες εναλλακτικές λύσεις ενάντια στην ‘καταναλωτική μόδα’ της σύγχρονης κοινωνίας.
Ερχόμαστε σε επαφή με υλικά της καθημερινότητας και ανακαλύπτουμε τη σημαντικότητα της βιωσιμότητας. Περιλαμβάνει εισαγωγή στην επιστήμη των υλικών και με ποιους τρόπους εξετάζει το σχεδιασμό και την παραγωγή καινοτόμων υλικών. Ακολουθεί πείραμα βιοδιάσπασης διαφορετικών υλικών που προορίζονται για την ίδια χρήση.
Δραστηριότητες:
κατανόηση της ανάγκης για βιωσιμότητα μέσα από οπτικο-ακουστικό υλικό
πείραμα βιοδιάσπασης
αυτοσχεδιαστική κίνηση με στοιχεία σύγχρονου χορού
οδηγημένη χορογραφική σύνθεση εμπνεόμενη από τον Γάλλο καλλιτέχνη Arman και την δυναμική της ομάδας
Σχεδιασμός υλοποίηση:
Γωγώ Πετραλή | Χορεύτρια, Χορογράφος
Κωνσταντίνα Τερζάκη | Μηχανικός Υλικών, Δρ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών
Τοποθεσία: σχολή χορού Danceland Academy, Αλικαρνασσός
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Ηλικίες: 7 - 11 χρονών
Τηλ επικοινωνίας : 6940290012
Το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Μηχανικής τη Δευτέρα 2 και 9 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στο Κομορέβι, για ένα διεπιστημονικό workshop με θέμα: «Τα υλικά στην επιστήμη και την τέχνη»! Ελάτε να αναλύσουμε τους δεσμούς μεταξύ τέχνης και επιστήμης! Ποια είναι η συνεισφορά της επιστήμης σε ένα δημιουργικό έργο; Πώς μπορεί η τέχνη να εμπνέεται από την επιστήμη; Πώς η επιστήμη έχει ανάγκη την τέχνη;
Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 2 μαθήματα, με στόχο να κατακτηθεί μια εξοικείωση με τα είδη των υλικών γύρω μας και να ανακαλύψουμε τις ιδιότητές τους με έναν δημιουργικό τρόπο, αντλώντας έμπνευση από την ιστορία της τέχνης: από το Leonardo Da Vinci, έως τους σύγχρονους καλλιτέχνες.
Δευτέρα 2 & 9 Οκτωβρίου, 19:00-20:00
Συμμετοχές στο 694 599 9300
Ερμή 33, Αγ. Ιωάννης, Ηράκλειο Κρήτης
Κόστος συμμετοχής: 20ευρώ (για τα 2 εργαστήρια)
Ηλικίες: Α' - Γ' Δημοτικού
Διεξαγωγή workshop στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μέσα στα πλαίσια της θεματικής ενότητας "Οπτική", όπου κατασκευάσαμε ένα φασματοσκόπιο
Επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά, στα πλαίσια της θεματικής ενότητας ρευστομηχανικής και διεξαγωγή workshop, όπου κατασκευάσαμε τη δική μας κούπα του Πυθαγόρα και τη διακόσμησαμε τυπώνοντας χειροποίητες σφραγίδες με σχέδια επηρεασμένα από αρχαία αγγεία.
Διεξαγωγή workshop σε συνεργασία με τη χορεύτρια και χορογράφο Γωγώ Πετραλή, με θέμα το μαγνητισμό, στο δημιουργικό χώρο Comeet! Ένα εργαστήριο γεμάτο γνώση, φαντασία, δημιουργικότητα και κίνηση!
Διεξαγωγή Workshop ενηλίκων με τίτλο: "Ανακαλύπτοντας τα Υλικά στην Επιστήμη και την Τέχνη", τον Μάρτιο 2022.
Το Δεκέμβριο του 2022 οργανώθηκε ένα workshop για παιδιά με θέμα τη βαφική και υφαντική παραδοσιακή τέχνη στην Κρήτη, έως το σύγχρονο αργαλιό! Το εργαστήριο διεξήχθη στον κοινωνικό χώρο Da .
Στο Ελαιοτριβείο Koronekes στις Αρχάνες, ένα διεπιστημονικό εργαστήριο, που συνδυάζει επιστήμη και τέχνη, έλαβε χώρα. Ανακαλύψαμε τα μυστήρια της φύσης κάτω από τα ελαιόδεντρα!
Σε συνεργασία με τη χορεύτρια και χορογράφο Γωγώ Πετραλή, μέσα από πειράματα κατανοήσαμε κι ερμηνεύσαμε φυσικά φαινόμενα του κόσμου που μας περιβάλλει! Παίζοντας με τις δυνάμεις της φυσικής που το εκπαιδευμένο κινούμενο σώμα μπορεί να παράγει και να διαχειρίζεται, απολαύσαμε την μαγεία των προσωπικών κινησιολογικών σωματικών μας ταξιδιών, καθώς και των χορευτικών σχέσεων που διαρκώς δημιουργούνταν με τους συγχορευτές μας κι ολόκληρη την ομάδα.
"ένα lego μια φορά ή.. Xmas tree": εργαστήριο επιστήμης + ρομποτικής
Ένα διεπιστημονικό εργαστήριο με θέμα την επιστήμη των υλικών και τη ρομποτική, στο κέντρο Probot Education, στο Ηράκλειο! Έγινε εισαγωγή στην επιστήμη των υλικών, όπου μέσα από πείραμα ανακαλύψαμε εναλλακτικές λύσεις με νέα υλικά. Στη συνέχεια, κατασκευάσαμε ένα lego Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο οποίο ενσωματώσαμε κινητήρα, εγκέφαλο και αισθητήρες. Με αυτή την κατασκευή ερχόμαστε σε επαφή με ένα φιλικό προγραμματιστικό περιβάλλον για να δούμε κάποια πρώτα στάδια προγραμματισμού.
Ηλικίες: Β’ -Στ΄ Δημοτικού
Probot Education: Ανωγείων 68 , Ηράκλειο
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Κωνσταντίνα Τερζάκη |
Μηχανικός Υλικών, Δρ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών
Ευγενία Παζάρα| Φυσικός, Msc Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον
Εργαστήρια Επιστήμης και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σχεδιασμένα για σχολεία!
Ένα διεπιστημονικό εργαστήριο έλαβε χώρα στο Δημοτικό Σχολείο Μυρτιάς, όπου η Κωνσταντίνα Τερζάκη σε συνεργασία με την Εύη Παζάρα παρουσίασαν το θέμα της συσσώρευσης πλαστικών. Αμφισβητήσαμε την υπερβολική χρήση τους και εξερευνήσαμε με τη διεξαγωγή πειράματος έξυπνες εναλλακτικές λύσεις!
Στο δεύτερο μέρος της επίσκεψής μας κατασκευάσαμε ένα ρομποτικό απορριμματοφόρο, όπου μελετήσαμε τη σημαντικότητα της διαλογής των απορριμμάτων.
Πληροφορίες για τα Εργαστήρια Επιστήμης και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής:
Βασιζόμενες στην εμπειρία μας και τις προηγούμενες συνεργασίες μας με σχολεία, έχουμε αναπτύξει μια ποικιλία θεματικών ενοτήτων που περιλαμβάνουν επιστημονικά πειράματα και ρομποτική, ως εποπτικά μέσα για την επίτευξη του εκάστοτε εκπαιδευτικού στόχου.
Οι μαθησιακοί στόχοι στους οποίους αποσκοπούμε είναι:
• Απόκτηση επιστημονικών γνώσεων
• Εξάσκηση στις επιστημονικές προσεγγίσεις: παρατήρηση, πληροφόρηση, υπόθεση, πρόβλεψη, πείραμα, περιγραφή, συλλογισμός, συμπέρασμα
• Συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών
• Υιοθέτηση εργαλείων και μεθόδων: επιλογή και χρήση κατάλληλου υλικού, διενέργεια μετρήσεων, διεξαγωγή πειραμάτων, προσεκτικός χειρισμός
• Προσέγγιση των επιστημονικών φαινομένων με αισθητηριακό τρόπο